Vrouwen Praktijk

energiek en zelfbewust
door de overgang

Twitter LinkedIN Blogger

 

Vanaf 1 april 2018 stopt Vrouwenpraktijk met de overgangsconsulten!

De beslissing heb ik met pijn in mijn hart genomen maar door andere werkzaamheden én het besef dat ook ik keuzes moet maken heb ik de knoop doorgehakt.

De afgelopen 7 jaar heb ik vele vrouwen mogen ontmoeten, begeleiden en adviseren, dit vaak tot tevredenheid en verbetering van de overgangsklachten.

Nu is het tijd om verder te gaan, in mijn praktijk blijf ik vrouwen coachen en begeleiden mijn expertise zet ik in tijdens de consulten Powerslim slankprogramma, en natuurlijk blijf ik bereikbaar voor vragen en adviezen voor alle vrouwen die mijn praktijk bezocht hebben in de afgelopen jaren! Dank jullie wel voor het vertrouwen!

Wanneer jij je zorgen maakt óf je wilt graag persoonlijk advies, neem dan contact op met één van mijn deskundige collega's, zoek  iemand bij je in de buurt: www.overgangsconsulente.com 

 

Wat is de overgang | menopauze

Iedere vrouw komt vroeg of laat in de overgang, menopauze, en heeft daar in meer of mindere mate last van.

Men realiseert zich vaak niet dat de overgang al jaren voor de laatste menstruatie begint.
De overgang is in te delen in fasen:

 • Premenopauzale fase: leeftijd 35-45 jaar
 • Perimenopauzale fase: leeftijd 45-55 jaar
 • Postmenopauzale fase: vast te stellen 1 jaar na de laatste menstruatie.

Elke fase kan zich kenmerken door specifieke klachten, en zoals je ziet kan dat al rond de leeftijd van 35 jaar optreden.

Zeker 80% van de vrouwen kan klachten ervaren die te maken hebben met de overgang, oftewel de hormoonschommelingen in je lichaam. De overgang is namelijk de fase waarin het vrouwelijke hormoon gaat afnemen en zo hormoonschommelingen, klachten en uiteindelijk gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen.

De klachten ontstaan vaak wisselend, afhankelijk van de fase waarin jij je bevindt. Op dit moment is er sprake van 3 fases van de overgang, door mijn jarenlange ervaring kan ik zeggen dat er (minstens) 5 fases zijn die kenmerkende klachten kunnen veroorzaken én aanpassing in leefstijl en medicatie/ supplementen vraagt!

Deze fases benoem ik als:

1. Premenopauze, er is nog geen wisselend menstruatiepatroon

2. Vroeg perimenopauze, licht wisselend patroon met vooral nachtelijk transpireren of warm hebben en lichte stemmingswisselingen

3. Perimenopauze, duidelijk wisselend menstruatiepatroon, opvliegers / nachtzweten, slapeloosheid,....

4. Laat perimenopauze, menstruatie blijft langere tijd weg, meer opvliegers en toenemende nachtelijke transpiratieaanvallen, slapeloosheid en soms het gevoel jezelf 'kwijt' te zijn, ....

5. Postmenopauze, menstruatie is gestopt gedurende 1 jaar, opvliegers, stemmingswisselingen en soms is het nodig dat je nog e.e.a gaat 'opruimen'.

Eén jaar na je postmenopauze zie vaak verbetering op je klachten, je hormonen komen weer in balans!

Klachten die kunnen ontstaan tijdens de overgang:

 1. Wisselend menstruatiepatroon
 2. Hevig of onregelmatig bloedverlies
 3. Opvliegers en / of nachtzweten
 4. Droge slijmvliezen
 5. Slapeloosheid
 6. Spier- en gewrichtsklachten
 7. Libidoverlies
 8. Stemmingswisselingen
 9. Hartkloppingen
 10. Gejaagdheid | prikkelbaar
 11. Vermoeidheid
 12. Misselijkheid
 13. Depressieve gevoelens
 14. anders.....

Zoals je ziet kunnen er tijdens de overgang fysieke maar ook psychische veranderingen optreden, dit heeft weer invloed op het sociale en relationele functioneren. 

Maak gerust een vrijblijvende afspraak in mijn praktijk, samen kunnen we kijken wat het Powerslim programma én mijn persoonlijke adviezen voor jou kunnen betekenen gericht op: gezond gewicht, minder overgangsklachten en meer energie!

Je bent WELKOM!